fallback

Най-горещите криптовалути сега са алтернативи на биткойн и етер

Кардано удвои стойността си този месец и се превърна в третия по големина дигитален актив

18:56 | 29.08.21 г. 5

Снимка: Bloomberg LP

Страхът да не пропуснеш нещо остава жив и значителен в света на криптовалутите, като по-малко известни монети отново се представят по-добре след ралито през последно време на лидерите в индустрията биткойн и етер, пише Bloomberg.

Кардано удвои стойността си този месец, като се превърна в третия по големина дигитален актив. Стойността на Бинанс койн също е нагоре. Монетата Аваланш утрои цената си през август.

Анализаторите посочват различни причини кои фактори стимулират трескавата търговия. Според някои спекуланти се пренасочват от основните криптовалути към по-нови и по-вълнуващи разновидности, както често се случва след големи ръстове на цените. Други смятат, че прекомерното количество пари в брой в света и ултраниските лихви тласкат инвеститорите към все по-странни активи.

„Няма съмнение, че съществува голямо вълнение по отношение на криптовалутите“, коментира Йони Асия, основател и главен изпълнителен директор на онлайн борсата eToro. „Определено можете да го видите по цифрите в индустрията независимо дали гледате общите обеми или ръста на компаниите“, отбелязва той.

Криптовалути

Асия нарича това „благоприятен момент за покупка, който се случва веднъж на поколение“ и посочва съвпадащи събития, включително исторически ниските лихви в цял свят и големите фискални стимули, които осигуряваха чекове на много хора по време на пандемията.

Част от парите са отишли към криптовалути и свързани активи като акции в дигитални миньори. Около 15% от американците, които са получили първите два чека от стимулите, са инвестирали част или всички пари, а около  половината от тази група е инвестирала конкретно в криптовалути, сочи допитване сред над хиляда американци, проведено от Harris Poll за Yahoo Finance.

В същото време инфлацията се материализира с повторното отваряне на икономиките и се прибавя към предупрежденията на някои поддръжници на криптовалутите за предстоящата хиперинфлация. Съединете всичко това и „много хора започват да търсят различни видове инвестиции“, казва Асия.

Допитване през последно време на eToro установи, че около една четвърт от 6-те хиляди инвеститори, са създали собствена криптовалута, като броят им е нараснал с близо 50% при по-младите от тях. Компанията установи още, че средният инвеститор смята да увеличи средствата в криптовалути през идните месеци и че интересът към алтернативи на биткойна и етера е „значителен“.

В същото време свалянията на приложения за търговия с криптовалути растат - Coinbase Global е на 11-о място сред финансовите приложения, свалени от iPhone-и на Apple, сочат данни на App Annie, доставчик на мобилни данни и анализи. Приложението беше на 23-о място в категорията си миналия август. Digital exchanges Kraken, Voyager и Crypto.com също са напреднали в класацията.

„При толкова много пари в света, не трябва да се изненадваме, че има хора, които плащат големи суми за безкрайно количество други дигитални активи, които лесно може да бъдат създадени“, коментира Майкъл О’Рурк, главен пазарен стратег в компанията JonesTrading.

Пространството е доминирано от по-младите поколения и всичко, което те познават, е Федерален резерв, който почти постоянно води благоприятна политика, допълва той.

От юли насам управляваните активи за дигитални инвестиционни продукти са нараснали с над 57% до около 55 млрд. долара. Среднодневният агрегиран обем се е увеличил над 46% до 544 млн. долара, най-големия месечен ръст от май насам, сочат данни на CryptoCompare.

Голяма част от вниманието е насочено към алтернативни монети като Кардано, Аваланш и Доуджкройн. В същото време индекс, проследяващ най-големите децентрализирани финансови протоколи и приложения - Bloomberg Galaxy DeFi, е нагоре с около 45% от началото на юли.

Има и много блокчейни, които се стремят да конкурират етериум. Ави Фелман, портфолио мениджър в BlockTower Capital, казва, че след ъпгрейдването през последно време на мрежата на етериум, спекулантите насочват вниманието си към конкурентни блокчейни и техните токени.

„През последно време виждаме, че хората са притеснени от инфлацията, от предлагането на пари – заради това в исторически план те винаги купуват акции като убежище срещу инфлацията“, казва Джейсън Ърбън, съръководител на Galaxy Digital Trading. Сега те купуват и крипто, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:08 | 14.09.22 г.
fallback